Indian Culture GK Questions and Answers PDF

Indian Culture GK Questions and Answers PDF – Today We Share With You 100+ Indian Culture Questions And Answers For Competitive Exams. Indian cultural Questions and Answers for Competitive Exams.

Indian Culture GK Questions and Answers PDF

You can easily get 2-3 marks with the help of Indian Culture GK Questions and Answers PDF. This post of Indian Cultural Questions are very important also related to Current GK Questions and Answers.

Indian Culture GK Questions and Answers PDF

  1. The ratio of width of our National flag to its length is
    Ans: 2:3 
  2. Rabindranath Tagore’s ‘Jana Gana Mana’ has been adopted as India’s National Anthem. How many stanzas of the said song were adopted?
    Ans: Only the first stanza 
  3. The Rath Yatra at Puri is celebrated in honour of which Hindu deity
    Ans: Jaganath 
  4. The book of Parsis is
    Ans: Zend Avesta 
  5. Which of the following dances is a solo dance?
    Ans: Ottan Thullal 
  6. The National Anthem was first sung in the year
    Ans: 1911 
  7. Thillana is a format of
    Ans: Baharatanatyam 
  8. ‘Madhubani’, a style of folk paintings, is popular in which of the following states in India?
    Ans: Bihar 
  9. ‘Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni 
  10. Kathak is a classical dance of
    Ans: North India 
  11. The head quarters of Sahitya Akademi is at
    Ans: New Delhi 
  12. The dance encouraged and performance from the temple of Tanjore was
    Ans: Bharatanatyam 
  13. The last Mahakumbh of the 20th century was held at
    Ans: Haridwar 
  14. The National Song of India was composed by
    Ans: Bankim Chandra Chatterji 
  15. Who composed the famous song ‘Sare Jahan SeAchha’?
    Ans: Mohammad Iqbal 
  16. In which estivals are boat races a special feature?
    Ans: Onam 
  17. Kalchakra ceremony is associated with which of the following ceremonies?
    Ans: Buddhism 
  18. The practice of military governorship was first introduced in India by the –
    Ans: Greeks 
  19. Who put up the most stiff resistance against the British in India?
    Ans: The Marathas 
  20. Which amidst the following sites/monuments is not on the UNESCO’s list of World Cultural Heritages
    Ans: Tirupati-Thirumala Temples 
  21. The ancient Indian play Mudrarakshasa of Visakhadutt has its subject on
    Ans: The court intrigues at the time of Chandragupta Maurya 
  22. Which place is famous for Chikankari work, which is a traditional art of embroidery?
    Ans: Lucknow 
  23. The Raga which is sung early in the morning is
    Ans: 92nd Todi 
  24. Whichdynasties was ruling over North India at the time of Alexander’s invasion ?
    Ans: Nanda 
  25. Mohiniattam dance from developed originally in which state?
    Ans: Kerala 
  26. Garba is associated with which state?
    Ans: Gujarat 
  27. Who among the following streamlined the Maratha administration after Sambhaji?
    Ans: Raja Ram 
  28. Who defeated whom in the second Battle of Tarain (1192 A.D)?
    Ans: Mohammed Ghauri defeated Prithviraj 
  29. Who issued a token currency in copper coins between A.D 1329 and 1330?
    Ans: Muhammad-bin-Tughlaq 
  30. Which one of the following Muslim rulers was hailed as the ‘jagdamba’ by his Muslim subjects because of this belief in secularism?
    Ans: Ibrahim Adil Shah 
  31. Mansabdari system was introduced in Mughal administration by –
    Ans: Akbar 
  32. ‘Dandia’ is a popular dance of
    Ans: Gujarat 
  33. ‘Chauth’ was
    Ans: Land tax levied by Shivaji on neighboring states 
  34. Thillana is a format of
    Ans: Bharatanatyam 
  35. The Indus Valley Houses were built of –
    Ans: Bricks 
  36. The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from
    Ans: Mundak Upanishad 
  37. The paintings in the Ajanta and Ellora caves are indicative of the development of art under the –
    Ans: Chalukyas 
  38. Mohiniattam dance from developed originally in
    Ans: Kerala 
  39. Tansen, a great musician of his time, was in the court of –
    Ans: Akbar 
  40. Gujarat folk dance?
    Ans: Garba 
  41. The Court language of the Mughals was –
    Ans: Persian 
  42. Which Academy is responsible for fostering the development of dance, drama and music in India
    Ans: Sangeet Academy 
  43. Who was sent to foreign countires by Asoka to preach Buddhism?
    Ans: Sanghamitra 
  44. Who Hindu religious teacher was called to the Ibadat Khana of Emperor Akbar?
    Ans: Purushottama 
  45. Gautam Buddha was born in –
    Ans: Lumbini 
  46. ‘Natya – Shastra’ the main source of India’s classical dances was written by
    Ans: Bharat Muni 
  47. The Indus valley people were familiar with the use of –
    Ans: Tin, Lead and copper 
  48. The founder of the pala dynasty of Bengal was –
    Ans: Gopala 
  49. The words ‘Satyameva Jayate’ inscribed below the base plate of the emblem of India are taken from –
    Ans: Mundak Upanishad 
  50. Musical instrument ‘sitar’ is the combination of –
    Ans: Veena and Piano 
  51. For first time the Department of Public works was established by
    Ans: Firoz shah Tughlaq 
  52. Losoong is a festival which is celebrated in –
    Ans: Sikkim 
  53. Thaipusam festival is celebrated by which of the following communities?
    Ans: Tamil 
  54. The Flamingo Festival is celebrated in
    Ans: Andhra Pradesh 
  55. The Sangai Festival is organized in
    Ans: Manipur 
  56. Father of Muslim Renaissance in Bengal
    Ans: Nawab Abdul Latif Khan 
  57. One religion, one caste and one God for mankind
    Ans: Sri Narayan Guru 
  58. The Varkari sect in Maharashtra was founded by
    Ans: Dhynaeshwar 
  59. God knows man’s virtues and inquires not his caste; in the next world there is no caste. This teaching is of __?
    Ans: Guru Nanak 
  60. The author of Kitab-ur-Rehla?
    Ans: Ibn-i-Batuta 
  61. ______ is the hallmark feature of the Dravida style of temple architecture?
    Ans: Vimana 
  62. The first Indian poetic work in English?
    Ans: Kashi Prasad Ghosh 
  63. Santhara is a religious ritual related to ___?
    Ans: Jain 
  64. The birth place of Guru Nanak
    Ans: Nankana Sahib 
  65. Famous sufi saint Nizamuddin Auliya settled in Delhi during the times of __:
    Ans: Akbar 
  66. Where is the Tagore Centre for the Study of Culture and Civilization ?
    Ans: Simla 
  67. Rajgir Mahotsav is celebrated in _
    Ans: Bihar 
  68. Hornbill Festival is celebrated in which state of India?
    Ans: Nagaland 
  69. In Indian musical terminology, what is the feminine of Raga?
    Ans: Ragini 
  70. What term is used for initiation into Sikhism?
    Ans: Pahul 
  71. What name was given to the city of Yathrib by Prophet Mohammed?
    Ans: Medina 
  72. What is the interval between two ‘Maha Kumbh’ melas at the same place?
    Ans: 12 Years 
  73. Who founded ‘Yoga Shastra’ the school of Hindu philosophy
    Ans: Patanjali 
  74. The Meenakshi temple at Madurai is the monument of
    Ans: Pandyas 
  75. Tirupati temple of Lord Venkateswara is situated in which state
    Ans: Andhra Pradesh 
  76. Bhagavata Mela is a folk dance of
    Ans: Andhra Pradesh 
  77. Which is the fist takie film
    Ans: The Jazz Singer in 1927 
  78. Who is known as Barefoot Painter
    Ans: M.F. Hussain 
  79. Who is considered as the father of Jainism
    Ans: Mahavira 
  80. The oldest Veda is
    Ans: Rig veda 
  81. Ramakrishna Mission was established by
    Ans: Swamy Vivekananda 
  82. The Simhastha Kumbh Mela was held at
    Ans: Nasik 
  83. Keleucharan Mahapatra was an exponent in
    Ans: Odissi 
  84. Sattriya is a classical dance form of which State?
    Ans: Assam 
  85. Which is the folk dance of Andhra Pradesh?
    Ans: Kolattam 
  86. Who had introduced Police system in India?
    Ans: Lord Cornwallis 
  87. Which of the raga is not composed by Tansen?
    Ans: Deepak Raga 
  88. Badaam Halwa is a popular __________ dish
    Ans: Mugulai 
  89. Which imaginary place is used in R.K. Narayan’s stories?
    Ans: Malgudi 
  90. Which novel Rabindra Nath Tagore won the Noble Prize for?
    Ans: Gitanjali 
  91. Who has written famous novel ‘Devdas’?
    Ans: Saratchandra Chattopadhyay 
  92. ‘Panchatantra’ is originally written by _____________.
    Ans: Vishnu Sharma 
  93. Which Veda Sanskrit literature has begun from?
    Ans: Rigveda 
  94. The universities of Calcutta, Madras and Bombay were founded in the year—
    Ans: 1857 
  95. The local name of Mohanjodaro is—
    Ans: Mound of the Dead 
  96. The first railway line in India was opened in the year—
    Ans: 1853 
  97. Shivaji died in the year—
    Ans: 1680 
  98. In which century did the famous Chinese pilgrim Fahien visit India ?
    Ans: 5th century A.D. 
  99. Who was the Hindu king shown playing veena on the ancient-coins ?
    Ans: Samudra Gupta 
  100. Mahabalipuram was established by the—
    Ans: Pallavas

अगर आपको यह पोस्ट अच्छी लगी तो इसे अपने दोस्तों के साथ फेसबुक, व्हाट्सएप पर शेयर करना ना भूलें। नई पोस्ट की सूचनाएं सबसे पहले पाने के लिए, लाल रंग के आइकन को दबाकर हमारी वेबसाइट की सदस्यता लें। वेबसाइट की सदस्यता बिल्कुल मुफ्त है। अगर आप हमारी वेबसाइट को सब्सक्राइब करते हैं तो आपको अपने फ़ोन और कंप्यूटर पर हमारी नयी पोस्ट सबसे पहले प्राप्त होगी  हमारे फेसबुक पेज को भी लाइक जरूर करे।

सभी पीडीएफ जो यहां प्रदान किए गए हैं, केवल शिक्षा के उद्देश्य से हैं। कृपया उन्हें अपने ज्ञान के निर्माण के लिए उपयोग करें और उन्हें वाणिज्यिक न बनाएं। हम आपसे हमारी कड़ी मेहनत का सम्मान करने का अनुरोध करते हैं। हम यहां सबकुछ नि: शुल्क प्रदान कर रहे हैं। Sarkariguides.com यहां किसी भी सेवा के लिए कोई शुल्क नहीं लेगा। यदि आप UPSC क्षेत्र में नए हैं, तो हम आपको बेहतर समझ के लिए UPSC Prelims और UPSC Mains और UPSC वैकल्पिक और टेस्ट सीरीज़ [Prelims / Mains] और पत्रिका के बारे में जानने की सलाह देते हैं।

हमारे सभी विज्ञापन निर्णायक विज्ञापन हैं [ हम गुणवत्ता में कोई समझौता नहीं करते हैं ] और यदि किसी को वेबसाइट या विज्ञापनों से कोई समस्या है, तो कृपया मुझसे संपर्क करें sarkariguides@gmail.com .

Sarkariguides.com इस पुस्तक का मालिक नहीं है, न ही इसे बनाया गया है और न ही इसे प्रतिबंधित किया गया है। हम सिर्फ इंटरनेट पर पहले से उपलब्ध लिंक प्रदान कर रहे हैं। अगर किसी भी तरह से यह कानून का उल्लंघन करता है या कोई मुद्दा है तो कृपया हमसे संपर्क करें। धन्यवाद।

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top